Sleeping = Learning

Sleeping = Learning

Ilse Student blogster
30/05/2018

Grote kans dat je geheugen je in de steek laat op het examen door slaaptekort. Een beter idee is je brein voor jou te laten werken terwijl je slaapt. Huh? Jawel, dat is letterlijk wat we bedoelen. Onderzoekers stelden immers vast dat je leert tijdens je slaap. En van dat systeem kan je dus handig gebruik maken.

Voor alle duidelijkheid: we hebben niet over een cursus Frans die je tijdens je slaap laat afspelen en waardoor je dan zogezegd Frans kan spreken. Dat werkt natuurlijk niet. Wat we wel bedoelen? Uit recent slaaponderzoek dat zowel op mens als dier uitgevoerd werd, blijkt dat diepe slaap belangrijk is voor het vastleggen en bewaren van herinneringen.

Op hersenscans valt te zien dat dezelfde hersengebieden die overdag geactiveerd worden tijdens de diepe slaap opnieuw actief zijn. Je brein herkauwt dus gebeurtenissen van overdag om ze goed te verankeren in je geheugen. En dat geldt zelfs voor net opgeslagen informatie. Wil je dus succesvol examens afleggen, dan speelt slaap daarin een cruciale rol.

Omgekeerd zal niet of te weinig slapen een averechts effect hebben. Ook al kan je lichaam het met minder uren stellen, voor een optimale werking heeft ons brein minstens acht uur slaap nodig. Krijgt het dat niet, dan neemt de activiteit in de frontale delen van ons brein af waardoor je onder meer leerstof moeilijker herinnert, je je minder goed kan concentreren en je reactievermogen en probleemoplossend vermogen afneemt. Toch maar twee keer nadenken voordat je nacht door doet dus.

 

 (foto: Matheus Vinicius & Sarah Gray voor Unsplash.com)

 

Terug

;